Jdi na obsah Jdi na menu
 


S vyváženou stravou a zdravým životním stylem by se mělo začít co nejdříve, rozhodně nejpozději několik měsíců před otěhotněním. Pro dítě je zlomových prvních Obrazekpár týdnů, kdy se utváří většina orgánů.Vyvážená strava je základ všeho. Její nedostatek má vliv na vývoj dítětě, malou porodní váhu a nedostatek minerálů a vitamínů může mít za následek různé vývojové poruchy plodu. Pro vás je zdravá strava základem zdravého těla a orgánů, které nemusí bojovat s toxiny. Snažte se jíst kvalitní potraviny, které nejsou ošetřeny chemicky (ideální jsou BIO potraviny), vyhýbejte se potravinám, které obsahují konzervanty, barviva, aromata. Všechny instantní a syntetické potraviny se snažte vyloučit z jídelníčku - uzeniny, polotovary, hotové výrobky, brambůrky, dortíky a cukrovinky, různé limonády, hamburgery apod.

Skladba ideálního jídelníčku by měla vypadat takto, především v případě, pokud se snažíte otěhotnět nebo už těhotná jste:

BÍLKOVINY (Proteiny)- tyto základní živiny jsou teprve v játrech rozštěpeny na Obrazekaminokyseliny, z nichž se pak v těle tvoří nové tkáně a buňky. Mají řadu funkcí včetně tvorby protilátek, enzymů, hormonů. Jsou nezbytné pro vývoj plodu. Zdroj - vejce, ryby, maso, sýr, mléčné výrobky, ořechy, tofu, obilniny, luštěniny. Denně 2 porce (1 porce = 100g masa, 120 g ryb nebo 140 g vařené čočky, fazolí

SACHARIDY (Cukry, škroby, karbohydráty, uhlovodany) - jsou důležitou složkou potravy, která poskytuje organismu většinu energie. Vyskytují se jako jednoduché cukry nebo jako škroby, které jsou zdravější, energie z nich se uvolňuje pomaleji a mají méně kalorií. Škroby by měly být základem jídelníčku. Zdroj - brambory, těstoviny, tmavý chléb, obilniny, hnědá rýže. Denně 4 - 6 porcí ( 1 porce = 2 krajíce chleba, 140 g brambor, 4 lžíce rýže, 6 lžic těstovin

TUKY - podílejí se na výstavbě buněčných stěn a jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy plodu. Dělí se na nasycené tuky (šlehačka, máslo,margarín, sýry, živočišné tuky), které obsahují více cholesterolu a kalorií, jsou zodpovědné za srdeční onemocnění a pro zdraví nevhodné. Mnohem zdravější jsou nenasycené tuky (olivový a slunečnicový olej, avokádo) a nepostradatelné jsou polynenasycené tuky (kyselina linolová - slunečnicový, kukuřičný, sójový olej a kyselina linoleová - mastné ryby jako herynek, losos, makrela). Stačí 1 - 2x týdně mastnější ryby a používání rostlinných olejů do salátů

ObrazekMLÉČNÉ VÝROBKY - obsahují bílkoviny, tuky, vápník, hořčík,vitamíny A, B, D. Polotučné mléko obsahuje stejné množství minerálů a vitamínů jako plnotučné, avšak mnohem méně tuku. Denně 3 porce mléčných výrobků (1 porce = 2dcl mléka, 140 g jogurtu, 30 g sýru)

OVOCE A ZELENINA - Obsahuje množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Ideální je konzumace každý den v syrovém stavu,Obrazek jakákoliv tepelná úprava snižuje obsah všech užitečných prvků.Pokud už musíte tepelně upravovat, tak zeleninu připravujte v páře nebo lehce osmažte . Ohříváním se ničí vitamíny. Vitamíny se také ztrácejí skladováním, takže často bývá paradoxně lepší zelenina mražená, která se zamrazí několik hodin po sklizni. Ovoce a zelenina, které obsahují vitamín A a C musí být skladovány v temnu.5 porcí denně ( 1 porce = sklenice pomerančového džusu, 1 velký kus ovoce, malý zeleninový salát)

VITAMÍNY A MINERÁLY - nezbytné pro celkové zdraví organismu a pro vývoj plodu. Málokdo má dnes ideální příjem všech vitamínů a minerálů, často se musí doplňovat. Pro plodnost a těhotenství je obzvláště důležitá kyselina listová, železo, vápník, selen, zinek, hořčík a některé vitamíny. Klikněte na odkazy, kde se dozvíte téměř vyčerpávající informace - co to vitamíny a minerály jsou, k čemu je potřebujeme, jaké množství, kde jsou obsaženy, co jíst, jak se projevuje nedostatek apod.

VITAMÍNY

MINERÁLY

ALTERNATIVNÍ STRAVOVÁNÍ

Vegetariánství - nejméně striktní a také nejpočetnější skupinou (asi 50 procent) jsou ovo-lacto-vegetariáni, kteří kromě stravy rostlinné připouštějí i mléko, mléčné výrobky a vejce. Dále existují tzv. lacto-vegetariáni a ovo-vegetariání. Nejpřísnější jídelníček pak mají vegani, kteří odmítají veškeré produkty pocházející z mrtvého či živého zvířete, vyhýbají se i medu. Nedostatečný přísun bílkovin, vitamínu B12, vitamínu D, vápníku, železa a jodu způsobuje zdravotní nebezpečí u těhotných a kojících žen veganek. Nedostatek kyseliny arachidonové jako následek bezmasé stravy vede k omezenému vývinu mozku u kojenců. Zvláště při nízké porodní váze bylo pozorováno u kojenců i snížení poznávacích funkcí.

Makrobiotika - má své kořeny v čínském taoismu. Obiloviny pokrývají 50 až 60 procent veškerých potravin, makrobiotici jedí zejména zeleninu, luštěniny, ořechy, semena a mořské řasy. Nepřípustné je maso a mléko, tolerovány jsou pouze zakysané mléčné výrobky. Makrobiotická strava je velmi problematická zvláště pro děti, zejména díky nízkému přísunu vápníku, železa, vitamínu D, B2 a B12. U dětí dochází k poruchám růstu a vývoje, k poruchám motoriky, je zpomalen vývoj řeči, výskyt křivice dosahuje až 55 procent. Častá je také u dětí i dospělých chudokrevnost z nedostatku vitaminu B12 a železa.

NEBEZPEČNÉ POTRAVINY

pokud se pokoušíte otěhotnět nebo dokonce těhotné jste, nedoporučují se následující potraviny: syrové maso, zejména vepřové a ryby (nebezpečí toxoplazmózy, která vážně poškozuje plod - může vyvolat slepotu, hluchotu a mentální retardaci), nepasterizované mléčné výrobky, měkké sýry a sýry s modrou plísní, zmrazené potraviny z masa, obzvlášť kuřata a mořské produkty (nebezpečí listeriózy, která může vyvolat potrat nebo odumření plodu), syrová nebo zpola uvařená vejce a drůbež (nebezpečí salmonelozy, která může způsobit potrat)

VÝŽIVA PRO MOZEK

pro rozvoj a fungování mozku jsou velice důležité živiny, především tuky a vitamíny. Podstatná část mozkových buněk plodu vzniká během prvních tří měsíců nitroděložního vývoje, proto je s vhodným stravováním třeba začít co nejdříve. Velkou část mozku tvoří tuky, jejichž značnou část voří omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny (kyselina dokosahexaenová DHA a kyselina alfa-linolenová ALA a kyselina eikosapentaenová EPA) patří mezi hlavní složky výživy, která má přímý vliv na vývoj, růst a fungování mozku, tj. duševní vývoj. O nenasycené mastné kyselině DHA můžeme říci, že je pro mozek tím, čím je pro kosti vápník. Dodávání odpovídajícího množství DHA je potřebné během časného vývoje dítěte k podpoře růstu mozku. Lidský mozek roste především během vývoje plodu a prvních let života, kolem 3.roku je růst ukončen. Nenasycená mastná kyselina ALA zajišťuje pružnost jednotlivých nervových spojů. Kyselina EPA podporuje procesy paměti a schopnost koncentrace. Díky dostatečnému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin a vitamínů skupiny B ve stravě se možek a nervová soustava mohou rozvíjet snadněji, děti se lépe učí a soutředí. Zdrojem kyseliny omega-3 nenasycené mastné kyseliny DHA jsou zejména tučné ryby (následují v pořadí největšího obsahu DHA : tuňák, makrela, sardinka, úhoř, pstruh, kapr, losos, treska), které bychom měli jíst jednou až dvakrát týdně. Nejlepšími zdroji ALA jsou oleje lisované ze semen, např. lněný, řepkový, sójový, z vlašských ořechů, rostlinné tuky a ořechy.(nejvíce ALA obsahuje olej z vlašských ořechů, řepkový a sójový)

KYSELINA LISTOVÁ - prevence rozštěpů

Je nezbytná pro zdravý vývoj plodu, zlepšuje mentální funkce, emoční zdraví a je důležitá pro zdravé srdce, cévy a pohlavní orgány ženy. Žena by měla začít brát doporučenou dávku 400 mikrogramů denně už čtyři měsíce před otěhotněním jako prevenci rozštěpů nervové trubice (spina bifida) plodu. 70 procent postižených dětí by se mohlo narodit jako zdravé, kdyby jejich matka užívala kyselinu listovou. Ta je obsažena : kvasnice, chřest, fazole, celá zrna, ořechy, zelenolistá zelenina jako špenát, červená řepa, telecí játra, tmavě žluté ovoce a zelenina. Obsah kyseliny listové ve stravě je často značně narušen zpracováním - je ničena teplem a rychle se rozpouští ve vodě, snižuje se při skladování. Proto příjem ze stravy většinou nebývá dostatečný a doporučuje se brát ve formě tablet. Faktory, které narušují vstřebávání kyseliny listové jsou například alkohol, kouření, stres, chemoterapie, orální antikoncepce, léky na bázi estrogenu a progesteronu

(zdroj Těhotenství v otázkách a odpovědích, časopis Family Star a Betynka)

PERLIČKY

  • všechny ženy, které plánují těhotenství nebo už těhotné jsou, by neměly jíst játra a játrové paštiky. Jde o potraviny s velmi vysokým obsahem vitamínu A, který může poškodit plod
  • tučné ryby jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Chrání tak kromě jiného naše reprodukční orgány před záněty, udržují zdravé spermie a mají přímý vliv na vývoj, růst a fungování mozku budoucího dítěte. Jsou také dobré na vstřebávání v tuku rozpustných vitamínů (A,D,E,K) a pro elasticitu kůže
  • čočka, fazole a kořenová zelenina stimulují produkci ženského hormonu progesteronu, čímž zvyšují šance na početí
  • jezte plnotučné mléčné výrobky a zvýšíte tak o třetinu šanci na početí. Podle nedávné harvardské studie tuky v mléku obsahují látku, která podporuje činnost vaječníků. Naopak pokud denně konzumujete tři nebo více porcí odtučněných mléčných výrobků, zvýšíte tak riziko neplodnosti až o 85 procent.Studie se zakládá na výsledcích pozorování více jak 18 000 tisíc žen v průběhu osmi let
  • vysoká hladina kofeinu v krvi snižuje hladinu hormonu prolaktinu, jehož nerovnováha bývá spojována s neplodností. Omezte spotřebu kávy, čaje a coca-coly
  • ženy, které jsou příliš hubené nebo naopak obézní, mají často potíže přijít do jiného stavu. Zásoby tělesného tuku upravují hladinu hormonů, které řídí ovulaci a menstruaci
  • jako prevence genetických vad byla podle japonského genetického institutu vyhodnocena jako nejlepší tato zelenina - petržel, zázvor, česnek, cibule šalotka, brokolice, zelené papriky, zelí, květák. Z bylinek pak máta a z ovoce ananas
  • vejce obsahuje hormony podporující ovulaci. Týdně jich snězte 2 - 3
  • podle dánské studie lékaře Mette Juhla a jeho týmu, ženy, které si občas dopřávají víno, otěhotněly mnohem rychleji než abstinentky. Výzkum byl proveden na 30 tisících dánských žen
  • pokud se snažíte otěhotnět, vyhýbejte se sóje a výrobkům z ní. Brzdí totiž ženské hormony a deformuje spermie, které pak nejsou schopné oplodnění
  • příliš mnoho proteinů ve stravě žen může být ohrožením početí dítěte. V americkém Coloradu vědci prokázali, že u myší se embryo přestane vyvíjet, pokud stravu tvoří z pětadvaceti procent bílkoviny.(pouze 36 procent embryí se vyvinulo, narozdíl od 70 procent, kdy myši konzumovali pouze 14 procent bílkovin) Stejný efekt mohou mít podle vědců bílkoviny také u lidí. Jinak jsou proteiny velice důležité pro vývoj dítěte, hlavně jeho mozku
  • kvalitu děložního hlenu, který je důležitý pro usnadnění proniknutí spermíí k vajíčku, lze zlepšit konzumací vitamínu A. Vitamín konzumujte ve formě betakarotenu, kdy není rizikový pro případné těhotenství
  • rtuť může poškodit plod, proto by se ženy těhotné i před otěhotněním měly vyhýbat některým druhům ryb, které hromadí rtuť ve svém těle z vody. Jsou to především žralok, mečoun, štika, candát, bolen, ale i tuňák a makrela. Vhodné jsou naopak treska, mořská štika, hejk, losos, sardinky, herinky, kapr, krevety, šproty, ančovičky a pstruzi. Na jídelníčku by se ryby měly objevit jednou až dvakrát týdně (celkem 340 g)
  • ženy, které pijí více než polovinu šálku černého nebo zeleného čaje denně, mohou zdvojnásovit své šance na otěhotnění. Na druhé straně černý čaj obsahuje tanin, který zabraňuje vstřebávání železa, s jeho pitím tedy opatrně.

Vitamínový koktejl na posílení plodnosti - ženy

vitamín E - 250 mg dvakrát denně, zinek - 30 mg denně (užívejte s 2 mg mědi), rybí tuk - 2 lžičky denně popřípadě 2 tobolky, pro vegetariány 1 lžíce lněného oleje denně, vitamín B komplex

Vitamínový koktejl na posílení plodnosti - muži

vitamín C - 500 mg dvakrát denně, vitamín E - 250 mg dvakrát denně, karotenoidy - 1 tobolka dvakrát denně při jídle, zinek 30 mg denně (užívejte s 2 mg mědi), vitamín B12 - 1000 mcg jednou denně (užívat ráno, nejlépe s 400 mcg kyseliny listové), panax ženšen - 100 - 250 mg dvakrát denně (střídat ze sibiřským ženšenem), sibiřský ženšen - 100 až 300 mg dvakrát denně (střídat s panax ženšenem), rybí tuk - 2 lžičky denně nebo 2 tobolky, pro vegetariány 1 lžíce lněného oleje denně

(z publikace Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek)

Nedávno odvysílala česká televize pořad, který se zabýval tématikou výživy před otěhotněním. Podívat se na něj můžetě na adrese http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1092592063-pod-poklickou/29411.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kreatin

(Jarka, 11. 7. 2008 10:04)

Dobrý den, snažíme se s manželem druhý měsíc o miminko, proto bych se Vás chtěla zeptat, jestli vadí, když manžel chodí denně cvičit do fitnessu a užívá kreatin a Mega mass4000. Děkuji za Vaši odpověď Jarka.

Veroniko,

(webmaster, 27. 5. 2008 14:37)

nevím o tom, že by to bylo škodlivé, nikde jsem na takovou informaci nenarazila. Jeden citron denně s největší pravděpodobností nemůže ničemu uškodit.

Citron

(Veronika, 25. 5. 2008 21:28)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli nění v těhotenství nějak škodlivé pít po ránu šťávu z jednoho vymačkaného čerstvého citrónu? Moc děkuji za odpověd.

Kamilo,

(webmaster, 30. 4. 2008 11:21)

ideálně až do otěhotnění, minimum je několik měsíců. Pokud by snaha o otěhotnění trvala dlouhou dobu, tak po několika měsících sniž dávky syntetických vitamínů a zařaď do stravy jídla, které dané vitamíny v hojné míře obsahují - přírodní produkty jako rybí tuk nebo ženšen se mohou užívat neomezeně dlouhou dobu.

Jak dlouho užívat vitamínový koktejl?

(Kamila, 29. 4. 2008 8:52)

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat,jak dlouho užívat vitamínový koktejl,který ve Vaší publikaci uvádíte. Zakoupila jsem vitamíny a minerály dle seznamu a nevím,jak dlouho je mám užívat.
Děkuji Kamila