Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Hormonální antikoncepce

ObrazekJak vlastně hormonální antikoncepce funguje? Je založena na blokádě ovulace. Vychází z předpokladu, že dodáme-li organismu každý den malou dávku hormonů, bude si mezimozek myslet, že hladina v krvi je dostatečná a nevydá příkaz k další produkci. Není-li však v organismu dostatečné množství vlastních hormonů, nedojde k dozrání a uvolnění vajíčka z vaječníku, tedy k ovulaci. Když se prostě ženskému tělu dodá uměle estrogen a progesteron, které běžně tvoří vaječník, ten zkrátka vypne a přestane fungovat.S myšlenkou využít chemicky produkované hormony k hormonální antikoncepci přišli poprvé v USA kolem roku 1960. Tehdejší přípravky obsahovali velké dávky hormonů a měli mnoho vedlejších účinků. Od té doby se dávky snížily a kvalita syntetických hormonů se zvýšila. Některé vedlejší účinky však zůstaly. Nás bude především zajímat jeden - ten, který se týká plodnosti a případných následků na budoucí dítě.

ObrazekFakt, na který vás většinou žádný doktor neupozorní je ten, že některé ženy zůstávají neplodné celé měsíce po vysazení antikoncepce. I v připadě, že se plodnost obnoví ihned, ženy trpí závažným nedostatkem minerálů a vitamínů jako zinek, hořčík, vitamín A, E, B6, B12 a kyselina listová, který nemohou pokrýt běžnou stravou. Navíc jim o této skutečnosti většinou nikdo nic neprozradil, takže nemají potřebu užívání ani vitamínových preparátů. Pokud žena otěhotní brzy po vysazení antikoncepce, může to mít takovéto následky - nedostatek hořčíku může způsobit omezení prokrvení dělohy a placenty - dítě je podvyživené a je ovlivněn jeho motorický vývoj (potíže v učení, chování), nedostatek vitamínu E vyvolává neplodnost a samovolné potraty, nedostatek vitamínu A je stejně nebezpečný jako jeho nadbytek, může způsobit hromadění tekutin v mozku a kostní dřeni. Nedostatek vitamínů B6, B12 a kyseliny listové se projevuje zvýšeným rizikem rozštěpu páteře a sníženým vývojem nervové tkáně. Nízká hladina zinku se spojuje s patologicky prodlouženým průběhem porodu a různými gynekologickými záněty(které negativně ovlivňují zrání mozkových buněk vyvíjejícího se dítěte). Hormonální antikoncepce má kromě jiného za následek poruchy funkce placenty a děložní tkáně (endometria), což vede k zvýšenému riziku potratů ještě 12 měsíců po vysazení antikoncepce. U dětí splozených během šesti měsíců po vysazení orální antikoncepce se vyskytují anomálie nebo vrozené vady významně častěji. Jens Bielenberg, který provedl tuto rozsáhlou studii o vlivu hormonální antikoncepce, také cituje tři odborné studie, které zaznamenaly statisticky významný vzestup poškození nervové tkáně u dětí, jejichž matky užívaly v posledních třech měsících před početím orální kontraceptiva. Sám Bielenberg doporučuje vysadit antikoncepci až rok před plánovaným početím

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Gabka, 24. 2. 2009 22:28)

Zdraví všechny,moc mě zaujala vaše diskuze.Chtěla bych poprosit o radu.HA jsem brala 5 let,teď jsem vysadila,menstruace se mi měla dostavit,ale stále čekám.Opravdu může být doba od poslední menstruace delší než 28 dní?Děkuji

už nikdy HA

(Maruška, 24. 2. 2009 14:13)

Ahoj všem, snažíme se s manželem o miminko. HA jsem vysadila 24. 12. 2008. Předtím jsem brala HA 11 let. Po přečtení toho článku asi se snažením chvíli počkám a HA už nikdy brát nebudu :-(

Martě

(Mája, 3. 2. 2009 22:04)

Tak to gratuluji moc,moc :).Taky se s přítelem snažíme,ale tento měsíc zas přišla ta potvora červená :)

Mimčo

(Marťa, 3. 2. 2009 15:40)

Ahoj všichni dovolte mi abych se připojila dnes ráno má sestra porodila zdravou holčičku a taky po vysazení qa o to samé se pokouším i já po domluvě s doktorkou že není důvod čekat tak myslím že neni důvod k obavám všem přeji hodně štěstí

Kláro,

(webmaster, 1. 2. 2009 19:55)

po vysazení HA někdy trvá dost dlouho, než se cyklus upraví. Otěhotnět můžeš samozřejmě i s delším cyklem, jenom těch šancí je míň. Na srovnání zkus třeba nějaký čajík

cyklus

(klara, 1. 2. 2009 18:21)

Dobry den,pokousime se s pritelem o mimi,pred 4 mesici jsem vysadila prasky,zjistila jsem,ze cyklus nemam 28 dni ale 42 dni,delam si ovulacni testy a jsou pozitivni,slysela jsem,ze to neni dobre mit tak dlouhy cyklus,nevite nekdo neco o tom?,dekuju.

pro barku24

(Lenka, 29. 1. 2009 10:41)

To je různé,můžeš klidně otěhotnět hned další měsíc po vysazení HA nebo třeba za rok,je to opravdu individuální.Jestli tě to trochu uklidní,tak jsem měla kamarádku,která brala HA 12let a po vysazení se jí podařilo otěhotnět do 4měsíců,takže neztrácej hlavu.Můžeš třeba zkusit kyselinu listovou :-)

stitna zlaza a tehotenstvi

(barka24, 28. 1. 2009 18:22)

chtela jsem se zeptat,mam stitnou zlazu vyoperovanou v roce 2007 v listopadu a ted se pokousime uz 3 mesice o miminko a porad se nedari.brala jsem taky antikoncepci od 17 let.tak jsem se chtela zeptat jak dlouho to jeste bude asi trvat nez se to podari a jestli mam brat nejaky vitaminy.nebo neco aby mi to pomohlo.dekuji za odpoved

Lence

(Mája, 28. 1. 2009 5:01)

Děkuji to jsi mě uklidnila,ale i na těchto stránkách o tom píší... nevím asi by neměli tolik strašit:)

pro Máju

(Lenka, 27. 1. 2009 20:46)

Tvuj lekar ma naprostou pravdu. Je to jedno, kdy se o miminko pokousite. Antikoncepce na to nema vliv, to jsou jen babske povidacky. Miminka byvaji zdrava, tam se jedna spis o jine formy nastrah...,ale s antikoncepci to nema nic spolecneho.Takze bud v klidu a o miminko se snazte dal :-B hodne stesti vam vsem.

antikoncepce

(Mája, 21. 1. 2009 12:09)

Můj lékař mi řekl že má pacientky,které vysadily HA a hned v dalším cyklu otěhotněly a děti mají zdravé.Tak mě trošku uklidnil.Bála jsem se jak se všude píše že je to pro dítě nebezpečné a že bývají postižené když se počnou hned po vysazení HA.Tak nevím možná máte někdo podobnou zkušenost.Dítě nemám ale s přítelem se o něj pokoušíme tak sned nám to výjde :)

pro zajímavost

(hašlerka, 14. 1. 2009 23:26)

Já jsem brala antikoncepci 11let, pred pul rokem jsem ji prestala brat a otehotnela jsem :-)) Vsechno je v naprostem poradku. Jsem stastna budouci maminka. Takze holky, neztracejte zadnou nadeji, hodne stesti vam vsem.

antikoncepce

(barbora, 14. 1. 2009 9:12)

dobrala jsem antikoncepci před půl rokem, teď se nedaří otěhotnět. jak dlouho trvá, než se organismus z toho vzpamatuje. je čas zoufat?

Karolíno,

(webmaster, 4. 1. 2009 18:42)

raději už dober celé platíčko. Míň zmatečné pro tvoje tělo a těch sedmnáct prášků navíc už tvoje zdraví nějak zásadně neohrozí :-)

Vysazení HA

(Karolína, 3. 1. 2009 22:02)

Dobrý den, ráda bych přestala s užíváním HA. Byla jsem nějak nerozhodná a vzala 4 tablety z nového balení. Mohu s užíváním přestat ihned, nebo mám raději dobrat celé platíčko?? díky

uzivani HA

(Katka, 18. 12. 2008 12:07)

Neda mi to a musim se pridat na stranu provozovatele stranek. Nema cenu budouci maminky strasit, ale atikoncepce ma na telo urcite sileny vliv. Sama jsem to poznala, kdyz jsem ji ted po 6 letech vysadila. Brala jsem prasky a doktorka rikala, ze jsou velmi setrne. Az kdyz me zacaly trapit chronicke a vlekle bolesti bricha a traviciho traktu, tak mi je zmenila s tim, ze vlastne docela zatezuji travici trakt! Presla jsem na naplasti. Nicmene po jejich vysazeni se me telo docela zblaznilo - zmeny nalad, deprese, naprosto nepravidelna menstruace (i po pul roce od vysazeni, pred HA jsem ji mela vzdy na hodinu pravidelnou), masti se mi vlasy, plet mam strasnou... Jen doufam,ze neprijdou jeste nejake jine problemy. Osobne si myslim, ze HA je pro lekare velky byznys a casto tlaci uplne neuvazene do jejiho uzivani i holky, ktere ji vlastne ani nepotrebuji. Myslim, ze bych do HA uz znova nesla. Urcite si jeji uzivani dobre rozmyslete. Jinak Vam preju hodne stesti a plno zdravych miminek.

Jano

(webmaster, 9. 12. 2008 23:22)

jak vypadal cyklus před braním HA nebo při něm není podstatné, teď se musíš řídit tím, co je teď. Ovulace se počítá jako vždycky, vychází se z poslední menstruace a délky cyklu. Pokud bude cyklus i nadále nepravidelný, tak by nebylo od věci zkusit třeba měření bazální teploty.

ovulace

(jana shejbalova, 9. 12. 2008 8:59)

vysadila jsem prasky menstruace se mi spozdila o 2tydny.jak mam pocitat ovulaci ted.jinak byla pravidelne.

AJR

(webmaster, 7. 12. 2008 23:37)

to je zvláštní,odkazů na onu studii jsem kdysi našla dost, včetně studie samotného J. Bielenberga v originále - tady je: http://www.zaen.org/download/artikel/aefn_1204_bielenberg.pdf
Taky vás prosím, abyste se mírnila ve výrazech. Ne vše, co neznáte, musí být nesmysl a výmysl. V neposlední řadě toto jsou stránky, které se snaží poukázat i na rizika, o kterých se běžně nepíše, takže propagovat hormony tady opravdu nehodlám a nedopustím, aby to dělal kdokoliv jiný. Pokud je Bielenbergova studie správná(což já ani vy neposoudíme), tak tu svými názory akorát tak ohrožujete zdraví žen a jejich dětí. Pokud se Bielenberg mýlil nebo tam došlo k nepochopení základních biomedicínských znalostí,jak píšete, tak vysazení HA dlouho před těhotenstvím ještě žádnou ženu nezabilo, naopak jí to může jedině prospět. S pozdravem Webmaster

Nespravna interpretace ci nesmysly?

(AJR, 7. 12. 2008 20:35)

Nejsem sice zastancem HAK, ale kdyz ctu nesmysly, tak nemuzu jen tak prihlizet. Vyse zminene zavery jsou zcela nevhodne formulovane pri nepochopeni zakladnich biomedicinskych znalosti nebo eventualne zcela smyslene.
1. Jens Bielenberg zadnou takovou studii nenapsal (vsechny studie a jejich abstracty jsou z duvodu citaci pristupne verejnosti a Vami zminovana studie ani nic podobneho se tam nevyskytuje). Jedine co se tomu blizi je jeho kniha z roku 1995 o vitaminech (mimochodem 13 let stara kniha), ale tematem hormonalni antikoncepce se dle vsech dostupnych informaci nikdy nezabyval. Na inetu existuji jen 2 stranky, ktere spojuji onoho pana s tim co je zde prezentováno. Jeden je Vase stranka, kde neni zadny udaj o zdroji techto informaci a druhym je zdravi4u.cz, kde odkazuji na Vas jako zdroj informaci.
V kazdem pripade prosim zverejnete zdroj svych informaci, rad se priucim necemu novemu.
2. Uzivani HAK zpusobuje nizsi plazmaticke hodnoty nekterych vitaminu a mineralu, suplementace vsak neni indikovana, pokud dana zena nema a priori nejake onemocneni, deficit daneho vitaminu/enzymu nebo nema nevhodne stravovani (ruzne nevhodne diety), nehlede na to, ze po vysazeni HAK se hladiny upravi a defekt nemuze byt natolik zavazny, aby sama zena netrpela priznaky dane deficitem daneho stopoveho prvku ci vitaminu.
3. po vysazeno hak se spontanni cyklus dostavi do 90 dnů u 98.8% žen, median je 32 dni. V zadne studii nebylo prokazano, ze by predchozi uzivani hak byl rizikovy faktor pro vznik vrozenych vyvojovych vad. Tyto vady se ve vyssi mire vyskytuji pouze v pripade selhani antikoncepce, kdy zena uziva kontraceptiva i behem casnych stadii gravidity.
ps. vsechny tyto studie a data jsou dohledatelna (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

následující »